Istorijat Zdravlja


our history

Istorijat Zdravljavision to plan

1952 – 1953


Četrnaestoro zaposlenih u Gradskom Apotekarskom Preduzeću u Leskovcu osniva „Hemijski Laboratorij“ u kome proizvode magistralne farmaceutske preparate. Na ambalaži jednostavnih, ali neophodnih lekova, ubrzo se pojavio potpis „Hemijsko Farmaceutski Laboratorij“.

Decembra 1953. registrovana je Fabrika lekova ZDRAVLJE – Leskovac. Njen utemeljitelj je magistar farmacije Božidar Đorđević-Kukar, potomak porodice čuvenih industrijalaca iz Leskovca.
plan to market

1954 – 1955


Uspostavljena partnerstva sa: CH Boehringer Ingelheim i PFIZER.
growth to plan

1956 – 1960


Zaposleni u ZDRAVLJU donose strateške odluke:

izgraditi novu fabriku sa infrastrukturom po standardima Evrope osnovati sopstvenu školu za tehničare različitih profila stipendirati jedan broj studenata na fakultetima.
growth to plan

1961 – 1965


ZDRAVLJE se seli u nove objekte u „industrijskoj zoni“ grada, na sadašnjoj lokaciji.

ZDRAVLJE povećava broj međunarodnih partnera. Formiraju se stručni timovi i počinju istraživačko-razvojne operacije.
growth to plan

1966 – 1970


Stručnošću Tehnoloških fakulteta u Novom Sadu i Beogradu grade se temelji bazne proizvodnje: proizvodnja kliničkog dekstrana počinje biosintezom (metod koji je razvijen u laboratorijama ZDRAVLJE).growth to plan

1971-1975


Period potpune zrelosti: ZDRAVLJE je brend poverenja. Proizvodi se više od 180 registrovanih proizvoda u 220 oblika. Uglavnom iz portfelja BOEHRINGER-a, ali i iz PFIZER-a, LEDERLE-a, CLIN MIDI, VELLCOMME, MADAUS-a, GRUNENTHAL-a…

ZDRAVLJE u saradnji sa firmama Dr DRALLE i SCHVARZKOPF uvodi proizvodnju kozmetike.
growth to plan

1976 – 1980


ZDRAVLJE se širi u više od 40 zemalja širom sveta. Tri četvrtine bruto prihoda dolazi od izvoza.
growth to plan

1981 – 1985


ZDRAVLJE uvodi Program medicinskih sredstava.

Sa američkom firmom TRAVENOL Zdravlje proizvodi filtere za dijalizu sa pratećim setovima i rešenjima.

Na područjima južne Srbije Zdravlje gradi:

– Mini-objekat medicinskih špriceva za jednokratnu upotrebu
– Kombinovani objekat za preradu poljoprivrednih proizvoda, bilja i šumskih plodova.
– Objekat za aluminijumske cevi i doze aerosola.

growth to plan

1996 – 2000


ZDRAVLJE koristi sopstveni ljudski potencijal i istraživačke resurse. Izgrađen je objekat API i finih hemikalija. Sopstvena proizvodnja zamenjuje deo uvoznih sirovina.

Sa američkom firmom POLIMER TECHNOLOGI Corporation. Zdravlje nastavlja ranije započetu proizvodnju kontaktnih sočiva BOSTON ENVISION.growth to plan

2003


Od početka 2003. godine ZDRAVLJE preuzima PHARMACO Group sa Islanda.growth to plan

2004


Od 17. maja 2004. PHARMACO menja ime u ACTAVIS.

Velika ulaganja u novu opremu za proizvodnju, renoviranje proizvodnih pogona i drugih odeljenja, ugradnju savremenih IT ERP i sistema kontrole kvaliteta.
growth to plan

2005


Počinje prva faza renoviranja pogona za proizvodnju lekova (Čvrsto oralno doziranje). Nakon toga, novi proizvodni pogon ZDRAVLJE će moći da snabdeva najzahtevnija tržišta u Evropi.

Zahvaljujući najsavremenijoj opremi i savremenim tehnološkim procesima proizvodnje, ZDRAVLJE proizvodi tablete, dražeje, ampule, kapsule, sirupe i inhalatore.growth to plan

2006


Zdravlje je sertifikovano po standardu ISO 14001 od strane SGS-a.

Zdravlje uvodi BCM Standard – za upravljanje kontinuitetom poslovanja, visoko ocenjen od strane međunarodnih revizora.
Kozmetički objekat nastavlja sa radom na osnovu Ugovora kao samostalna firma «Z Cosmetics», koju su osnovali radnici ove bivše poslovne jedinice Zdravlje..

Zdravlje poklanja svoju sušaru bilja opštini Bosilegrad.growth to plan

2007


Renoviranje mikrobiološke laboratorije je završeno u skladu sa najvišim GLP standardima.

Prva faza renoviranja OSD objekta je uspešno završena. Rekonstrukcija odmah ulazi u fazu 2. Ukupna investicija od privatizacije Zdravlja već premašuje 30 miliona evra.

Zdravlje dobija Sertifikat kvaliteta u skladu sa ISO 9001 : 2001, a sertifikatom o bezbednosti i zdravlju – OHSAS 18001 Zdravlje Leskovac zauzima vodeću poziciju u globalnoj kompaniji sa kojom posluje.growth to plan

2008


Petogodišnji ugovor o privatizaciji je uspešno realizovan. Actavis grupa, u okviru koje Zdravlje posluje od 2003. godine, uložila je više od 31 milion evra u modernizaciju proizvodnih pogona u Zdravlju Leskovac.

Projekat renoviranja proizvodnje i pakovanja OSD-a je završen. Zdravlje Leskovac sada ima najbolji proizvodni pogon u Actavis Grupi u Evropi.

Zdravlje postiže izuzetne rezultate na sertifikacionoj inspekciji MZ Srbije GMP.

Na osnovu inspekcije Danske agencije za lekove, Zdravlje dobija prvi formalni EU GMP sertifikat i ostvaruje najvažniji poslovni cilj – izlazak na evropska i svetska tržišta.growth to plan

2009


EU GMP – sertifikat danske agencije za lekove iz Zdravlja.

Prvi milioni tableta oralnog hipoglikemika proizvedenog u Zdravlju idu na tržište Danske nakon dobijanja EU GMP sertifikata, a kompanija dobija dozvolu za ovaj proizvod na francuskom tržištu.

U poređenju sa periodom od početka privatizacije, proizvodnja Zdravlja beleži značajan rast: sa 17,5 miliona pakovanja gotovih proizvoda u 2003. godini, na proizvodnju od preko 30 miliona pakovanja u 2009. Istovremeno, povećan je obim za tržišta Evrope, poput Danske, Norveške, Litvanije, Letonije, Nemačke i Portugalije, i tržišta drugih kontinenata, poput Azije i Afrike, doprinosi tome da se više od 30% proizvodnje Zdravlja izvozi na međunarodna tržišta.growth to plan

2010


Postrojenje za tečnosti je kompletno rekonstruisano u skladu sa važećim smernicama i dobijen je srpski GMP sertifikat za proizvodnju i pakovanje tečnih farmaceutskih proizvoda Zdravlje. Zdravlje dobija ukrajinski GMP.

Nakon četvorodnevne inspekcije Ukrajinske agencije za lekove, svi GMP relevantni procesi u Zdravlju su provereni i potvrđeni dobijenim sertifikatom.growth to plan

2011


Globalna integracija između Vatson Pharmaceuticals i Actavis. Zdravlje nastavlja uspešno poslovanje u okviru jedne od tri vodeće generičke farmaceutske kompanije u svetu.

Nakon pregleda i odobrenja relevantnih nacionalnih, finansijskih i berzanskih institucija, objavljena je konačna ponuda Actavisa za preuzimanje svih akcija FHI Zdravlje AD.growth to plan

2012


Globalna integracija između Vatson Pharmaceuticals i Actavis. Zdravlje nastavlja uspešno poslovanje u okviru jedne od tri vodeće generičke farmaceutske kompanije u svetu.

Nakon pregleda i odobrenja relevantnih nacionalnih, finansijskih i berzanskih institucija, objavljena je konačna ponuda Actavisa za preuzimanje svih akcija FHI Zdravlje AD.growth to plan

2013


Zdravlje gradi novi objekat u skladu sa EU GMP i EHS standardima za proizvodnju i pakovanje novog proizvoda koji se koristi u terapiji Parkinsonove bolesti (levodopa – karbidopa – entakapon).

Po svim poslovnim parametrima i dostignućima u 2013. godini, Zdravlje osvaja titulu vicešampiona u svojoj kategoriji među Actavisovim proizvodnim lokacijama širom sveta, krunišući svoj veliki jubilej – 60. godišnjicu uspešnog poslovanja.growth to plan

2014


Otvaraju se nova radna mesta za više od sto novih zaposlenih u skladu sa povećanim zahtevima za proizvodima Zdravlja.

Nabavlja se nova oprema za proizvodne procese, primarno i sekundarno pakovanje radi ispunjavanja postavljenih ciljeva. Postavljena je nova oprema za kapsuliranje, skoro 10 puta veće zapremine.

Nakon titule vicešampiona 2013. godine, Zdravlje Team ostvaruje najbolje rezultate u klasi u 2014. godini i osvaja titulu „Biljka godine“ na globalnom takmičenju Grupacije sa kojom posluje.
growth to plan

2015


Globalno, Actavis i Allergan započinju integraciju i kombinacija čini jedan novi dinamičniji tip kompanije – lidera u razvoju farmaceutske industrije. Globalno poslovanje se nastavlja pod imenom Allergan, sa posvećenošću održavanju brenda Actavis u odabranim geografskim područjima i za odabrane portfelje proizvoda. Zdravlje nastavlja sa radom pod brendom Actavis.

Tokom nove četvorodnevne inspekcije Danske agencije za medicinu potvrđena je puna usklađenost i Zdravljeov EU GMP sertifikat.

Zdravlje dobija Državno priznanje „28. april“ za posvećenost zdravlju i bezbednosti na radu.

Nakon uspešnog transfera novih proizvoda, povećanja proizvodnih kapaciteta, ugradnje nove opreme i angažovanja više od 100 novih radnika, Zdravlje šalje kolonu dugometražnih vozila sa istorijskim količinama izvezenih proizvoda.

Kraj izuzetne godine, u kojoj Zdravlje zaokružuje 62 pune godine uspešnog poslovanja, obeležen je velikom Timskom proslavom za sve zaposlene u Zdravlju.growth to plan

2016 – 2020


Od 3. avgusta, Zdravlje zajedno sa celokupnim generičkim poslovanjem Allergana (Actavis Generics) počinje sa radom u okviru vodeće generičke farmaceutske kompanije u svetu – Teva Pharmaceuticals Ltd.growth to plan

2021


Od 1. aprila, Zdravlje zvanično počinje da radi u vlasništvu Frontier Baistone Group, specijalizovane farmaceutske kompanije sa sedištem u Velikoj Britaniji, koju čine veterani industrije iz celog sveta.

Organizacijske promene od 10. maja 2021. označavaju početak uspešnog puta ka ostvarenju Vizije i misije Zdravlja: ​​Kiren Naidoo preuzima ulogu i odgovornosti glavnog izvršnog direktora (Generalni direktor Zdravlje AD Leskovac), a Levent Selamoglu je imenovan za predsednika Uprave Zdravlja upravni odbor.

Zdravlje se organizaciono sastoji od tri poslovna odeljenja: CDMO, Komercijalni i Strateški projekti.

Zdravlje je kupilo nekoliko registracija proizvoda od Teve/Actavis u oblastima CNS-a, kardiologije i zdravlja žena.2022

2022


Zauzeta i uzbudljiva godina sa izuzetnim napretkom koji podržava Zdravljeove ambiciozne planove rasta za budućnost. Naš CDMO (proizvodni) posao, uspešno nastavlja snabdevanje Teve, sa novim potpisanim ugovorima i započetim aktivnostima transfera tehnologije sa više multinacionalnih kompanija visokog profila.

Zdravlje lansira novi Lečenje za Covid-19 na velikim tržištima kao što je Poljska.

Zdravlje potpisuje istorijsko partnerstvo sa fondom patenata lekova za razvoj, proizvodnju i lansiranje ovlašćene generičke verzije Paklovida (koju je razvio Pfizer), nove terapije Covid-19.

Naše komercijalno poslovanje nastavlja da maksimizira proizvode Zdravlje uspešnim lansiranjem niza naprednih proizvoda široke potrošnje koji ponosno predstavljaju brend Zdravlje (Imuneks, Neurocalm, Normonerv itd.).

Sve ovo je rezultiralo preko 70 novih održivih poslova samo u prvoj godini samostalnog poslovanja Kompanije, čiji je tim sa ponosom obeležio godišnja dostignuća povodom 69. godišnjice Zdravlja Leskovac.


industrial

Kontakt


+381 60 790 2200

Vlajkova St. 199, 16000 Leskovac, SerbiaMilutina Milankovica Blvd. 23, Belgrade, Serbia

info@zdravlje.co.rs