Istorijat kompanije Zdravlje


our history

Istorijat kompanije Zdravljevision to plan

1952 – 1953


Četrnaestoro zaposlenih u Gradskom Apotekarskom Preduzeću u Leskovcu osniva „Hemijski Laboratorij“ u kome proizvode magistralne farmaceutske preparate. Na ambalaži jednostavnih, ali neophodnih lekova, ubrzo se pojavio potpis „Hemijsko Farmaceutski Laboratorij“.
plan to market

1954 – 1955


Vizija postaje stvarnost: uspostavljamo partnerstva sa kompanijama CH Boehringer Ingelheim i PFIZER.
growth to plan

1956 – 1960


Kompanija ZDRAVLJE preduzima važne korake:
Radi se na izgradnji nove fabrike sa infrastrukturom po evropskim standardima, osnivanju sopstvene škole za tehničare različitih profila i na stipendiranju brojnih studenata na fakultetima.
growth to plan

1961 – 1965


ZDRAVLJE je preseljeno u nove objekte u industrijskoj zoni grada, na lokaciji na kojoj se i danas nalazi.
Raste broj međunarodnih partnera zainteresovanih za saradnju. Formiraju se stručni timovi, gradi se infrastruktura i nabavlja oprema za istraživačko-razvojne poslove.
growth to plan

1966 – 1970


Sa kadrovima Tehnoloških fakulteta u Novom Sadu i Beogradu postavljeni su temelji bazne proizvodnje: počinje proizvodnja kliničkih dekstrana biosintezom (metoda koja je razvijena u laboratorijama kompanije ZDRAVLJE).growth to plan

1971-1975


Period potpune zrelosti: ZDRAVLJE je sada brend od poverenja. Proizvodi se više od 180 registrovanih preparata u 220 oblika, uglavnom iz portfolija BOEHRINGER, a prisutni su i PFIZER, LEDERLE, CLIN MYDI, WELLCOMME, MADAUS, GRÜNENTHAL i mnogi drugi.
U saradnji sa firmama Dr DRALLE i SCHWARZKOPF, ZDRAVLJE uvodi proizvodnju kozmetike.
growth to plan

1976 – 1980


ZDRAVLJE je prisutno na tržištima više od 40 zemalja širom sveta. Tri četvrtine bruto prihoda dolazi od izvoza.
growth to plan

1981 – 1985


ZDRAVLJE uvodi Program medicinskih sredstava.
Sa američkom firmom TRAVENOL Zdravlje proizvodi filtere za dijalizu sa pratećim setovima i rastvorima.
Na području južne Srbije Zdravlje gradi:
– Mini fabriku medicinskih špriceva za jednokratnu upotrebu.
– Kombinovanu fabriku za preradu poljoprivrednih proizvoda, lekovitog bilja i šumskih plodova.
– Fabriku za aluminijumske tube i aerosol doze.

growth to plan

1996 – 2000


ZDRAVLJE koristi svoje kadrovske potencijale i istraživačke resurse. Projektuje i gradi Fabriku farmaceutskih sirovina i finih hemikalija. Supstituiše deo uvoza sirovina sopstvenom proizvodnjom.
Sa američkom firmom POLYMER TECHNOLOGY Corporation , Wilmington, Massachusetts, USA, nastavlja ranije započetu proizvodnju kontaktnih sočiva BOSTON ENVISION .growth to plan

2003


Od početka 2003. godine, ZDRAVLJE je u vlasništvu kompanije PHARMACO Group sa Islanda.growth to plan

2004


Dana 17. maja 2004. godine, PHARMACO menja ime u ACTAVIS.
Investirano je u novu opremu za proizvodnju, renoviranje proizvodnih pogona i drugih odeljenja, instalaciju savremenih IT sistema za planiranje resursa preduzeća i sistema kontrole kvaliteta.
growth to plan

2005


Počinje prva faza renoviranja pogona za proizvodnju lekova (čvrste forme za oralnu primenu). Nakon toga, novi proizvodni pogon kompanije ZDRAVLJE mogao je da snabdeva najzahtevnija tržišta u Evropi.
Zahvaljujući najsavremenijoj opremi i savremenim tehnološkim procesima proizvodnje, ZDRAVLJE proizvodi preparate u obliku tableta, dražeja, ampula, kapsula, sirupa i inhalatora.growth to plan

2006


Zdravlje je sertifikovano po standardu ISO 14001 od strane švajcarske kompanijeSGS.
Zdravlje uvodi BCM Standard – za upravljanje kontinuitetom poslovanja, sa najvišim ocenama od strane međunarodnih revizora.
Pogon za proizvodnju kozmetičkih preparata nastavlja sa radom kao samostalna firma «Z Cosmetics», koju su osnovali radnici ove bivše poslovne jedinice kompanije Zdravlje.
Zdravlje donira Pogon sušare opštini Bosilegrad.growth to plan

2007


Renoviranje mikrobiološke laboratorije je završeno u skladu sa najvišim GLP standardima.
Prva faza adaptacije pogona za proizvodnju čvrstih formi za oralnu primenu je uspešno završena. Rekonstrukcija odmah ulazi u fazu 2. Ukupna investicija od privatizacije kompanije Zdravlje već premašuje 30 miliona evra.
Zdravlje dobija sertifikaciju kvaliteta u skladu sa ISO 9001 : 2001, a sertifikatom o sistemima zaštite zdravlja i bezbednosti na radu – OHSAS 18001 Zdravlje zauzima lidersku poziciju u globalnoj kompaniji u čijem sastavu posluje.growth to plan

2008


Petogodišnji ugovor o privatizaciji je uspešno realizovan. Actavis grupa, u čijem sastavu Zdravlje posluje od 2003. godine, investirala je više od 31 milion evra u razvoj proizvodnih pogona kompanije Zdravlje Leskovac.
Projekat renoviranja Pogona za proizvodnju i pakovanja čvrstih formi za oralnu primenu je završen. Zdravlje Leskovac sada ima najbolji proizvodni pogon u Actavis grupi u Evropi.
Zdravlje postiže izuzetne rezultate tokom inspekcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije za GMP sertifikaciju.
Na osnovu kontrole Danske Agencije za lekove, Zdravlje dobija prvi zvanični sertifikat EU GMP serifikat i ostvaruje najvažniji poslovni cilj – izlazak na evropska i svetska tržišta.growth to plan

2009


EU GMP (Sertifikat za dobru proizvođačku praksu prema standardima EU) – Danske agencije za lekove.
Prvi milioni tableta oralnog hipoglikemika proizvedenog u kompaniji Zdravlje izlaze na tržište Danske nakon dobijanja EU GMP sertifikata, a kompanija dobija dozvolu za ovaj proizvod na tržište Francuske.
U odnosu na period sa početka privatizacije, proizvodnja kompanije Zdravlje beleži značajan rast: sa 17,5 miliona pakovanja gotovih proizvoda 2003. godine na preko 30 miliona pakovanja 2009. godine. Istovremeno, porast obima proizvodnje za tržišta Evrope, poput Danske, Norveške, Litvanije, Letonije, Nemačke i Portugalije, ali i tržišta drugih kontinenata, poput Azije i Afrike, doprinosi tome da se više od 30% ukupne proizvodnje kompanije Zdravlje izvozi na međunarodna tržišta.growth to plan

2010


Pogon tečnih formi je u potpunosti rekonstruisan u skladu sa važećim smernicama i dobijen GMP sertifikat prema srpskim standardima za proizvodnju i pakovanje tečnih formi u Zdravlju.
Nakon četvorodnevne kontrole od strane Ukrajinske Agencije za lekove, svi procesi od značaja za dobru proizvođačku praksu u kompaniji Zdravlje su provereni i potvrđeni dobijenim sertifikatom.
Uspešan razvoj Zdravlja privlači veliki broj predstavnika zainteresovanih javnosti, od stručne i naučno-obrazovne do onih iz domena diplomatskih i državnih sfera. Iskustva i saznanja koje nose sa sobom posle posete Zdravlju suštinski prenose kroz opšte utiske: „Svetski, a naše! Zdravlje je vrhunska farmaceutska kuća, po evropskim uzorima. Osetili smo duh Evrope u našoj Srbiji.” „Sve je na vrhunskom nivou. Entuzijazam zaposlenih, nova tehnološka dostignuća i stalan rad na usvajanju novina. Objekti perfektni, kao i ljudi. Svaka Vam čast! Sve pohvale za Zdravlje!“growth to plan

2011


Održana godišnja Konferencija NTK za Farmaciju, sa temom: „Izazovi farmaceutsog poslovanja u internacionalnom okruženju“.growth to plan

2012


Na globalnom nivou, udružuju se Watson Pharmaceuticals i Actavis. Zdravlje nastavlja uspešno poslovanje u okviru jedne od tri vodeće generičke farmaceutske kompanije u svetu.
Nakon pregleda i odobrenja nadležnih domaćih, finansijskih i berzanskih ustanova, objavljena je konačna ponuda kompanije Actavis za preuzimanje svih akcija Farmaceutsko-hemijske industrije Zdravlje AD Leskovac.growth to plan

2013


Zdravlje gradi novi pogon u skladu sa dobrom proizvođačkom praksom prema standardima Evropske unije i EHS standardima za proizvodnju i pakovanje novog preparata koji se koristi u lečenju Parkinsonove bolesti.growth to plan

2014


Otvaraju se nova radna mesta za više od sto novih zaposlenih u skladu sa povećanim zahtevima za proizvodima kompanije Zdravlje.
Nabavlja se nova oprema za proizvodne procese, primarno i sekundarno pakovanje radi dostizanja utvrđenih ciljeva. Postavljena je nova oprema za kapsuliranje, skoro 10 puta veće zapremine.
Nakon titule vicešampiona 2013. godine, tim kompanije Zdravlje ostvaruje najbolje rezultate u klasi 2014. godine i osvaja titulu „Fabrika godine“ na globalnom takmičenju Grupe u okviru koje posluje.
growth to plan

2015


Na globalnom nivou, Actavis i Allergan započinju integraciju i ova kombinacija čini jedan novi dinamičniji tip kompanije – lidera u razvoju farmaceutske industrije. Globalno poslovanje se nastavlja pod imenom Allergan, sa posvećenošću održavanju brenda Actavis u odabranim geografskim područjima i za odabrane portfelje proizvoda. Zdravlje nastavlja sa radom pod brendom Actavis.
Tokom nove četvorodnevne kontrole Danske agencije za lekove potvrđena je potpuna usklađenost kompanije Zdravlje i sertifikat za dobru proizvođačku praksu prema standardima Evropske unije.
Zdravlje dobija državno priznanje „28. april“ za posvećenost bezbednosti i zdravlju na radu.
Nakon uspešnog uvođenja novih proizvoda, proširenja proizvodnih kapaciteta, instalacije nove opreme i zaposlenja više od 100 novih zaposlenih, iz fabrike Zdravlje krajem aprila kreće konvoj šlepera sa istorijskim količinama proizvoda za izvoz.growth to plan

2016 – 2020


Od 3. avgusta, zajedno sa celokupnim generičkim poslovanjem kompanije Allergan (Actavis Generics), Zdravlje počinje sa radom u okviru vodeće generičke farmaceutske kompanije u svetu – Teva Pharmaceuticals Ltd.growth to plan

2021


Od 1. aprila, Zdravlje zvanično počinje da radi u vlasništvu Frontier Baystone Grupe, specijalizovane farmaceutske kompanije sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koju čine veterani farmaceutske industrije.
Organizacione promene od 10. maja 2021. godine označavaju početak uspešnog puta ka ostvarenju vizije i misije kompanije Zdravlje. Kiren Naidoo preuzima funkciju i zaduženja Generalnog direktora, a Levent Selamoglu je imenovan za predsednika Upravnog odbora kompanije Zdravlje.
Zdravlje je organizovano u tri poslovne divizije: Organizacija ugovorne proizvodnje i razvoja, Komercijalni sektor i Strateški projekti.
Kompanija Zdravlje je preuzela nekoliko registracija proizvoda od kompanije Teva/Actavis u oblastima centralnog nervnog sistema, kardiologije i zdravlja žena.2022

2022


Godina napornog rada i uzbuđenja sa izuzetnim napretkom koji podržava ambiciozne planove rasta za budućnost kompanije Zdravlje. Naša organizacija ugovorne proizvodnje i razvoja uspešno nastavlja snabdevanje kompanije Teva, sa novim potpisanim ugovorima i započetim aktivnostima prenosa tehnologije sa više multinacionalnih kompanija visokog profila.
Zdravlje lansira novi oblik lečenja Covid-19 na velikim tržištima kao što je Poljska.
Zdravlje zaključuje istorijsko partnerstvo sa kompanijom Medicines Patent Pool za razvoj, proizvodnju i lansiranje ovlašćene generičke verzije leka Paxlovid (koji je razvio Pfizer), nove terapije za Covid-19.
Naše komercijalno poslovanje nastavlja da uvećava broj proizvoda kompanije Zdravlje uspešnim lansiranjem niza naprednih dodataka ishrani koji ponosno predstavljaju brend Zdravlje (Imuneks, Neurocalm, Normonerv, itd.)
Sve ovo dovelo je do preko 70 novih održivih poslova samo u prvoj godini samostalnog poslovanja Kompanije, čiji je tim sa ponosom obeležio godišnja dostignuća povodom 69. godišnjice kompanije Zdravlje Leskovac.


industrial

Kontakt


+381 60 790 2200

Vlajkova 199, 16000 Leskovac, SerbiaMilutina Milankovića 23, Belgrade, Serbia

info@zdravlje.co.rs