Istorijat FHI Zdravlje AD Leskovac

 • 1952-1953.

  Četrnaestoro zaposlenih u Gradskom Apotekarskom Preduzeću u Leskovcu osniva "Hemijski Laboratorij" u kome proizvode magistralne farmaceutske preparate. Na ambalaži jednostavnih, ali neophodnih lekova, ubrzo se pojavio potpis "Hemijsko Farmaceutski Laboratorij". Decembra 1953. registrovana je Fabrika lekova ZDRAVLJE - Leskovac. Njen utemeljitelj je magistar farmacije Božidar Đorđević-Kukar, potomak porodice čuvenih industrijalaca iz Leskovca.
 • 1954-1955.

  Vizija postaje stvarnost : ZDRAVLJE je perspektiva koja obećava, CH Boehringer iz Ingehajma počinje saradnju. Nešto kasnije se uključuje i PFIZER.
 • 1956-1960.

  Zaposleni u ZDRAVLJU donose strateške odluke: izgraditi novu fabriku sa infrastrukturom po standardima Evrope osnovati sopstvenu školu za tehničare različitih profila stipendirati jedan broj studenata na fakultetima.
 • 1961-1965.

  ZDRAVLJE je preseljeno u nove objekte u industrijskoj zoni grada, na lokaciji na kojoj se i danas nalazi. Proizvodnja je sada kompaktna tehnološka celina. ZDRAVLJE je u ekspanziji. Raste broj stranih partnera zainteresovanih za saradnju. Formiraju se stručni timovi, gradi infrastruktura i nabavlja oprema za poslove istraživanja i razvoja.
 • 1966 - 1970

  Sa kadrovima tehnoloških fakulteta u Novom Sadu i Beogradu postavljeni su temelji bazne proizvodnje: počinje proizvodnja kliničkih dekstrana biosintezom, postupkom koji je razvijen u laboratorijama ZDRAVLJA.
 • 1971-1975.

  Doba pune zrelosti ZDRAVLJE je ime od poverenja. Proizvodi više od 180 registrovanih preparata u 220 oblika. Dominira program BOEHRINGER, prisutni su i PFIZER, LEDERLE, CLIN MYDI, WELLCOMME, MADAUS, GRÜNENTHAL ...
  ZDRAVLJE u saradnji sa firmama Dr DRALLE i SCHWARZKOPF, uvodi proizvodnju kozmetike. Najpre higijenskih sredstava, potom dekorativne preparate.
 • 1976-1980

  Proizvodnja lekova nema tajni. Vreme je za osvajanje tržišta. ZDRAVLJE je prisutno na tržištima više od 40 zemalja sveta. Tri četvrtine bruto produkata ostvaruje se izvozom.
 • 1981-1985

  ZDRAVLJE uvodi program medicinskih sredstava. Sa američkom firmom TRAVENOL proizvodi filtre za dijalizu sa pratećim setovima i rastvorima. Na područjima južne Srbije gradi: Mini fabriku medicinskih špriceva za jednokratnu upotrebu kombinovanu fabriku za preradu poljoprivrednih proizvoda, lekovitog bilja i šumskih plodova. fabriku aluminijumskih tuba i aerosol doza.
 • 1986- 1996

  Održan vitalitet proizvodnje i infrastrukture. Razni oblici sankcija i povremeni potpuni embargo zaustavljaju svaki razvoj.
 • 1996-2000.

  ZDRAVLJE koristi svoje kadrovske potencijale i istraživačke resurse. Projektuje i gradi Fabriku farmaceutskih sirovina i finih hemikalija. Supstituiše deo uvoza sirovina sopstvenom proizvodnjom. Sa američkom firmom POLYMER TECHNOLOGY Corporation , Wilmington, Massachusetts, USA, nastavlja ranije započetu proizvodnju kontaktnih sočiva BOSTON ENVISION .
 • 2003

  Od početka 2003.godine, ZDRAVLJE je vlasništvu Grupe PHARMACO sa Islanda, kompanije sa visokim rejtingom na evropskom tržištu lekova.
 • 2004

  Od 17. maja 2004. godine, kompanija PHARMACO menja naziv u ACTAVIS, tako da kompanija ZDRAVLJE, kao deo Actavis Grupe, sada u svom logo-u nosi subskript Actavis company: Ova godina za ZDRAVLJE predstavlja uspešnu poslovnu godinu. Ukupno 6,9 miliona eura investirano je u novu opremu za proizvodnju, adaptaciju fabrike i ostalih sektora, instalaciju savremenog IT sistema, kontrolu kvaliteta, kao i poboljšanje uslova rada. Zabeležen je i porast prodaje medicinskih lekova za 10% u odnosu na prethodnu godinu.
 • 2005

  U toku je prva faza adaptacije poslovne jedinice „Farmacija“, nakon koje će i ovaj deo proizvodnog pogona ZDRAVLJA moći da proizvodi za najzahtevnija tržišta Evrope.
  Uz pomoć najsavremenije opreme i savremenog tehnološkog procesa proizvodnje, ZDRAVLJE proizvodi preparate u obliku tableta, dražeja, ampula, kapsula, sirupa i inhalatora.
 • 2006

  Zdravlje je sertifikovano po standardu ISO 14001 od strane švajcarske kompanije SGS. To je dokaz da sve što radimo na polju zaštite životne sredine zadovoljava i najstrože svetske standarde i da je Zdravlje nesumljivo jedan od lidera i u ovoj oblasti.
  Zdravlje uvodi standard BCM – za upravljanje kontinuitetom poslovanja sa najvišim ocenama međunarodnih proveravača. Pogon kozmetike po ugovoru nastavlja da posluje samostalno kao «Z Cosmetics», koji čine nekadašnji zaposleni te poslovne jedinice Zdravlja.
  Pogon tuba i doza u Gazdaru uz potpunu garanciju uslova za zaposlene preuzima novi poslodavac. Zdravlje donira Pogon sušare opštini Bosilegrad.
 • 2007

  Završena adaptacija Mikrobiološke laboratorije po najvišim GLP standardima.
  Prva faza adaptacije Poslovne jedinica Farmacija uspešno završena. Adaptacija odmah ulazi u Fazu II. Ukupne investicije od privatizacije Zdravlja već premašuju 30 miliona evra.
  Zdravlje dobija sertifikaciju za kvalitet prema standardu ISO 9001 : 2001, a sertifikatom o sistemima zaštite zdravlja i bezbednosti na radu - OHSAS 18001 Zdravlje u Leskovcu zauzima lidersku poziciju u globalnoj kompaniji u čijem sastavu posluje.
 • 2008

  Petogodišnji privatizacioni ugovor je uspešno realizovan. Actavis grupa, u čijem sastavu Zdravlje posluje od 2003. godine, investira preko 31 milion evra za razvoj proizvodnih operacija Zdravlja u Leskovcu.
  Završen projekat adaptacije Pogona za proizvodnju i pakovanje čvrstih formi. Zdravlje u Leskovcu ima najbolji pogon za proizvodnju lekova Actavis grupe u Evropi.
  Zdravlje pokazuje izuzetne rezultate tokom inspekcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije za GMP sertifikaciju.
  Na osnovu inspekcije danske Agencije za lekove, Zdravlje dobija prvi zvanični EU GMP sertifikat i ostvaruje najvažniji poslovni cilj - ulazak na evropska i svetska tržišta.
 • 2009

  EU GMP – Sertifikat danske Agencije za lekove iz Zdravlja Prvi milioni tableta oralnog hopoglikemika proizvedenog u Zdravlju, nakon dobijanja EU GMP sertifikata odlaze za tržište Danske, a kompanija dobija dozvolu za stavljanje ovog leka u promet i na tržište Francuske.
  U odnosu na period sa početka privatizacije, proizvodnja u fabrici Zdravlje beleži značajan rast: od 17,5 miliona pakovanja lekova u 2003. godini, do proizvodnje od preko 30 miliona pakovanja u 2009. Istovremeno, porast obima proizvodnje za tržišta Evrope, kao što su Danska, Norveška, Litvanija, Letonija, Nemačka i Portugalija, ali i tržišta drugih kontinenata poput Azije i Afrike, doprinosi da se već u ovoj godini više od 30% ukupne proizvodnje Zdravlja plasira na međunarodna tržišta.
  Kompanija Zdravlje je kroz čitavu lepezu socijalno odgovornih i filantropskih projekata i aktivnosti, pružila snažnu podršku lokalnoj sredini i tokom 2009. godine. Zahvaljujući sredstvima koje je kompanija obezbedila, više stotina pojedinaca i organizacija uspešno je realizovalo aktivnosti u oblasti unapređenja zdravlja, obrazovanja, sporta i kulture. Jedini kriterijum kojim se Zdravlje rukovodi u pogledu realizovanja strategije pomoći lokalnoj zajednici je svrsishodnost projekata i nove suštinske vrednosti koje se stvaraju kroz njihovu realizaciju
 • 2010

  Pogon tečnih formi potpuno rekonstruisan u sladu sa važećim smernicama i dobijen Srpski GMP sertifikat za proizvodnju i pakovanje tečnih formi u Zdravlju.
  Nakon četvorodnevne ukrajinske Agencije za lekove, još jednom detaljno proverereni i dobijenim sertifikatom potvrđeni svi GMP relevantni procesi u Zdravlju.
  Krupni razvojni koraci za Zdravlje – počinje transfer još 4 nova proizvoda iz Actavisove palete za velika tržišta Rusije i Zajednice nezavisnih država.
  Uspešan razvoj Zdravlja privlači veliki broj predstavnika zainteresovanih javnosti, od stručne i naučno-obrazovne do onih iz domena diplomatskih i državnih sfera. Iskustva i saznanja koje nose sa sobom posle posete Zdravlju suštinski prenose kroz opšte utiske: „Svetski, a naše! Zdravlje je vrhunska farmaceutska kuća, po evropskim uzorima. Osetili smo duh Evrope u našoj Srbiji.” „Sve je na vrhunskom nivou. Entuzijazam zaposlenih, nova tehnološka dostignuća i stalan rad na usvajanju novina. Objekti perfektni, kao i ljudi. Svaka Vam čast! Sve pohvale za Zdravlje!“
 • 2011

  Kvalitet za evropske i svetske integracije!
  Održana godišnja Konferencija NTK za Farmaciju, sa temom: „Izazovi farmaceutskog poslovanja u internacionalnom okruženju“.
  U okviru ove Zdravlje je imalo čast da prezentuje svoja bogata iskustva u okviru sesije o upravljanju performansama u farmaceutskom sistemu kvaliteta kroz prezentaciju direktorke Sektora kvaliteta, Snežane Tvrdorijeke, na temu „Značaj QMS-a u internacionalnom okruženju - bezbedan lanac snabdevanja.“
 • 2012

  Na globalnom nivou, udružuju se Watson Pharmaceuticals i Actavis i Zdravlje nastavlja uspešno poslovanje u okviru 3. generičke kompanije na svetu.
  Nakon provera i saglasnosti nadležnih državnih, finansijskih i berzanskih institucija, objavljena konačna Ponuda Actavisa za preuzimanje svih akcija FHI Zdravlje AD Leskovac.
 • 2013

  Izgrađen novi pogon u skladu sa EU GMP i EHS standardima za proizvodnju i pakovanje novog proizvoda koji se primenjuje u terapiji Parkinsonove bolesti.
  Actavis postaje 100% vlasnik Zdravlja. Uspešno se implementiraju najviši globalni standardi, politike kvaliteta i program upravljanja performansom nove integrisane kompanije. Bezbednost i zdravlje na radu, jedan od prioriteta Kompanije, podižu se na još viši nivo uvođenjem nove inicijative - “Bezbednost počinje sa mnom” - u koju su uključeni svi zaposleni.
  Uz podršku Zdravlja, leskovačka Opšta bolnica dobija svoju “Bitku za bebe”, pionirke košarkaške lokalnog košarkaškog kluba koje podržava Zdravlje (Actavis Akademija) postaju prvakinje Srbije, dečiji hor “Zvezdice” nastupa u Kolarcu u “Ritmu Evrope”, dok korisnici dnevnog boravka “Duga” udruženja za pomoć MNRO postaju sve prepoznatljiviji po svojim kreativnim inkluzivnim aktivnostima.
  Uspešno se završava projekat novog Pogona za proizvodnju leka koji će se već od naredne godine primenjivati u terapiji Parkinsonove bolesti.
  Pogon tečnih formi sa odličnim rezultatima prolazi novu GMP inspekciju Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
  Po svim parametrima poslovanja i ostvarenim rezultatima u 2013. godini, Zdravlje osvaja titulu Vice-šampiona u svojoj kategoriji Actavisovih fabrika širom sveta, čime kruniše svoj veliki jubilej - 60 godina uspešnog poslovanja.
 • 2014

  U skladu sa zahtevima tržišta za novim proizvodom za terapiju parkinsonove bolesti, Zdravlje počinje proces regrutacije za nove zaposlene. Kraj ove i početak naredne godine obeležiće najmasovnije zapošljavanje u Zdravlju ikada. Otvaraju se nova radna mesta za preko.
  Obezbeđena nova oprema za proizvodnje procese, primarno i sekundarno pakovanje koja je neophodna za ispunjenje planiranih ciljeva. Instalirana i nova oprema za kapsuliranje, skoro 10 puta većeg kapaciteta od postojeće.
  Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji posetio fabriku Zdravlje, koja u sistemu jednog od najvećih svetskih proizvođača lekova pokazuje visok stepen posvećenosti i odgovornosti prema pacijentima u Srbiji čineći sve da obezbedi kontinuirano snabdevanje tržišta lekovima.
  Predstavnici lokalne zajednice kao domaćin istakli su da uspešno poslovanje Zdravlja ima veliki značaj za razvoj grada i čitavog regiona kroz doprinos ekonomskom razvoju i unapređenju kvaliteta života u lokalnoj zajednici.
  Nakon osvajanja titule Vice-šampiona u 2013. godini, tim Zdravlja ostvario je u 2014. godini najbolje performanse u svojoj kategoriji i osvojio titulu Fabrike godine u globalnoj konkurenciji Grupe u kojoj posluje.
 • 2015

  Na globalnom nivou, kompanije Actavis i Alergan ulaze u integraciju i ta kombinacija stvara jedan novi dinamični tip kompanije – lidera u Razvojnoj farmaceutskoj industriji. Globalno poslovanje nastavlja se pod imenom Allergan, uz posvećenost da se sačuva brend Actavis za odabrane geografske regije i izabrane proizvodne portfolije. Zdravlje nastavlja poslovanje pod brendom Actavisa.
  Na novoj četvorodnevnoj proveri danske Agencije za lekove, potvrđena puna usklađenost i produžen EU GMP sertifikat Zdravlja.
  Zdravlje dobija Povelju „28. april” za posvećenost bezbednosti i zdravlju na radu.
  Nakon uspešnog uvođenja novih proizvoda, proširenja proizvodnih kapaciteta, instalacije nove opreme i prijema preko 100 novih zaposlenih, iz fabrike Zdravlje krajem aprila kreće konvoj šlepera sa istorijskim količinama proizvoda za izvoz.
  Kraj izuzetne poslovne godine u kojoj Zdravlje puni 62 godine uspešnog poslovanja, obeležen je zajedničkom timskom svečanosti zaposlenih Zdravlja.
 • 2016 - 2020

  Od 3. avgusta Zdravlje, zajedno sa celokupnim generičkim poslovanjem Alergana, (Actavis Generics) počinje da posluje u sastavu vodeće generičke farmaceutske kompanije u svetu – Teva Pharmaceuticals Ltd.
  Kontinuirano usklađivanje i optimizacija poslovanja u skladu sa globalnim korporativnim standardima i zahtevima vodeće kompanije u generičkoj farmaceutskoj industriji.
  Početkom 2020. najavljeno strateško restrukturiranje globalne organizacije i prodaja većeg broja Tevinih proizvodnih i komercijalnih organizacija širom sveta, među kojima će biti i Zdravlje.
  Kreće proces pronalaženja strateški kompatibilnih kupaca Zdravlja koji će obezbediti uspešno poslovanje i budući razvoj. Za ključne farmaceutske takmace u ovom procesu Zdravlje u saradnji sa Tevinim sektorom za poslovni razvoj realizuje kompleksne procese due diligence, virtuelne i realne obilaske fabrike. Uprkos izazovima koje je čitavom svetu donela Covid-19 pandemija, procesi su doveli do željenog cilja – Zdravlje je dobilo najkvalitetnijeg kupca koji će obezbediti nastavak poslovanja uz ambiciozne planove za budući ravzoj.
 • 2021

  Početkom januara, objavljen početak tranzicije poslovanja Zdravlja iz Teva Pharmaceuticals Ltd u vlasništvo kompanija Frontier Pharma i Baystone Group sa planiranim uspešnim završtekom transakcije do kraja 1. kvartala ove godine.
  Od 1. aprila, Zdravlje i formalno počinje da posluje u vlasništvu kompanija Frontier Pharma i Baystone Group, kao samostalna farmaceutska kompanija, jedan od lidera u ovom poslovanju na Balkanu – u svom prepoznatljivom brendu.
  Ovaj značajan istorijski momenat obeležen je u Zdravlju brojnim aktivnostima posvećenim zaposlenima, brendu Zdravlja, životnoj sredini i dugovečnom uspešnom razvoju.
  Organizacione promene od 10. maja 2021. obeležavaju početak uspešnog puta ka ostvarenju Vizije i Misije Zdravlja: Kiren Naidoo preuzima ulogu i odgovornosti Generalnog direktora (CEO) Zdravlja, a Levent Selamoglu Predsednika Odbora direktora. Zdravlje je organizovano u tri poslovne divizije: Operacije (fabrika u Leskovcu), Komercijala (predstavništvo u Beogradu) i Poslovni razvoj.